Jaarverslag 2018

Werk, inkomen en economie

2 Iedereen aan het werk

Doelstelling 2 Iedereen aan het werk

Ondanks de economische groei, daalt het aantal uitkeringen niet. Hoewel mensen in eerste instantie zelf een baan zoeken, ligt hier ook een belangrijke opgave voor de gemeente. De gemeente ondersteunt door actief vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Dat geldt niet alleen voor mensen in een uitkeringssituatie, maar ook voor jongeren die een leerwerkplek, werkervaringsplaats of stage zoeken. Dat geldt ook voor de nieuwe doelgroepen ‘mensen met verminderde loonwaarde’ die in het kader van de Participatiewet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Zo kunnen alle Zaankanters meedoen naar vermogen.

De groei van het aantal uitkeringen is onwenselijk gezien de economische en motiverende kracht die van werk uitgaat. Daar komt bij dat Zaanstad met het huidige aantal uitkeringsgerechtigden een tekort op het BUIG-budget heeft. Dat geeft extra urgentie om meer mensen naar werk te helpen en de match tussen het aanbod en de vraag te verbeteren. Met de Strategische Agenda Werkgelegenheid stimuleert de gemeente daarom economische groei en maatschappelijk rendement. In 2016 hebben we hier de koers voor bepaald en deze koers zetten we door. Zo is de integrale toegang in de wijkteams belegd en is vanaf 2018 het Participatiebedrijf open. In deze uitvoeringsorganisatie bieden we één aanpak voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Daarmee is het een belangrijk middel om gericht te werken aan het verbeteren van de match tussen vraag en aanbod van werk.

We liggen dus op koers met het inrichten van de uitvoeringsorganisatie. Maar om het tekort op het BUIG-budget in te lopen terwijl we het systeem inrichten om de opgave structureel uit te kunnen voeren, moeten we incidenteel versnellen. Daarom is een taskforce BUIG ingericht om die projecten op te zetten waarmee we de uitstroom uit de bijstand kunnen vergroten, terwijl het Participatiebedrijf op stoom komt. De taskforce heeft ten doel om de verwachtte groei van het aantal mensen in de bijstand – wat voor de komende jaren een landelijke trend blijft – in Zaanstad minder groot te laten zijn. De taskforce heeft hiervoor extra capaciteit ter beschikking. Met deze extra capaciteit verwachten we een intensievere aanpak voor ongeveer 750 Zaankanters in de bijstand te kunnen realiseren. De inzet van deze capaciteit is flexibel en gericht. Zo geven we invulling aan motie ‘Parttimers uit de bijstand’. De insteek is hier dat we de groep mensen die parttime aan het werk is, extra aandacht geven om te onderzoeken of urenuitbreiding mogelijk is, waarmee uitstroom gerealiseerd kan worden. Daarnaast richten we ons op het verkrijgen van parttime werk als eerste stap naar uitstroom. Een andere belangrijke ingreep is dat we extra capaciteit aan casemanagement toevoegen.

 

Om deze doelstelling te bereiken leveren we de volgende prestaties

ga terug